Datering

Borstlap

De "foarpeldook" ofwel borstlap, bedekte de borst en werd soms onder, maar meestal boven "het onderst oerlof" gedragen. Voor uit de rouw waren de foarpeldooken vervaardigd van fraaie bonten; geruite of gestreepte Oost-Indische stoffen. In de rouw was de doek van een bont in donker- en lichtblauwe tinten. In verschillende stadia, die jaren in beslag kon nemen, ging men van zeer zware rouw over tot zware, minder zware, lichtere, lichte en zeer lichte rouw. Totdat men tenslotte de rouwkleding uit kon laten. Met Pinksteren droeg men een foarpeldook van rode baai of karmijnrood laken. Bij het kind werd de "foarpeldook foar de poppe" om de hals gebonden, het kwijldoekje.

Borstlap (foarpeldook) van Indisch bont, fijne donkerblauwe katoen met witte ruitstrepen. Twee zijden zijn smal omgezoomd en twee zijden breed. Voor zware rouw. Behorend bij nr. 6271. Op de 4 hoeken ter versteviging 4 rechthoekige stukjes stof opgenaaid.

Identificatie
Titel
Borstlap
Objectnummer
006274
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • borstlap
    Stijve panelen die meestal driehoekig van vorm en vaak uitbundig versierd zijn en in een open lijfje geplaatst worden om het korset te bedekken. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9794
Werk
Breedte
31 cm
Lengte
24 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 januari 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen