Datering

Ruit

In de 17de en begin 18de eeuw was de scheepsbouw de hoofdbron van bestaan voor Zaandam. Langs de Zaan was een groot aantal scheepswerven van naam gevestigd. Hun roem reikte tot ver buiten Holland. Zelfs de Russische tsaar Peter de Grote kwam naar Zaandam om er het vak te leren.

Uitgebreide beschrijving

Gebrandschilderd. Dit ovale ruit heeft een geel fond. De afbeelding zelf is hoofdzakelijk bruin en blauw van kleur. Drie scheepsbouwers zijn met de bouw van een schip; bezig. Een voornaam geklede man, de opdrachtgever ?, staat op de stijger en heft een glas. In en om het schip ligt veel gereedschap. Boven deze afbeelding zijn de alliantie-wapens afgebeeld van Cornelis THomisz Dincker en Fransijntgen de Keyser wiens namen onder in het medaillon vermeldt staan evenals het jaartal 1646.

Identificatie
Titel
Ruit
Objectnummer
005215
Objectcategorie
Glas
Objecttype
  • scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
  • glas in lood
    Glas-in-lood bestaat uit een hoeveelheid stukjes (gekleurd) glas gevat in loodstrippen met een H-vormige doorsnede die samengevoegd een glaspaneel vormen. Komt ook voor als glas-in-zink. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9716
Werk
Breedte
19.0 cm
Hoogte
27.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Techniek
  • brandschilderen
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 31 augustus 1955
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden