Vorige Zee vol verhalen 4 / 442 Volgende
Datering

Teil

Zinken teiltje. Een teil (ook tobbe) is een ronde, maar ook vaak ovale bak, die vroeger vooral van verzinkt metaal werd gemaakt. Deze werd gebruikt voor de was en, toen er nog geen of weinig douches waren, om in te baden. In het laatste geval spreekt men eerder van een tobbe dan van een teil. Dit kleinere formaat werd waarschijnlijk voor de afwas gebruikt.

Identificatie
Titel
Teil
Objectnummer
R001199
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tobbe
    Een teil is een ronde, maar ook vaak ovale bak, die vroeger vooral van verzinkt metaal werd gemaakt. Deze werd gebruikt voor de was en, toen er nog geen of weinig douches waren, om in te baden. In het laatste geval spreekt men eerder van een tobbe dan van een teil. Ook in de huidige tijd bestaan er plastic bakken die op de ouderwetse teil lijken. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-96737
Werk
Breedte
20 cm
Hoogte
9 cm
Lengte
32 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • metaal
    Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden