Datering
Vervaardiger onbekend

Rijglijf

Met het dragen van een rijglijf (rijleft of corset), werd al heel vroeg begonnen op Marken. Zodra het kind 10 tot 12 weken oud was kreeg het al een rijglijfje aan, weliswaar van flanel met slappe baleintjes. Wanneer het kind iets groter werd, werden de rijglijven van steviger stof vervaardigd en grondig voorzien van baleinen. Enkele verschillen tussen moderne en antieke exemplaren, zijn o.a. het materiaal- en kleurgebruik, de grootte van het rijleft en de uitbundigheid van het versieren. Mooie antieke rijglijven met 5 of 7 rozen worden met Pinkster gedragen en zijn soms wel 2 tot 3 honderd jaar oud. Oude daagse rijglijven zijn er niet meer, die werden vermoedelijk afgedragen. Het bruidsrijleft met 7 rozen, werd vroeger uit- sluitend gedragen op de tussenzondag "bruidegom te kerke".; In de rouw zijn de stiksels voor de baleinen rood en de kleuren voor randen en rozetten wat donkerder en gedragener.

Uitgebreide beschrijving

Mouwloos lijfje van zwart laken, rugpand versmalt naar onderzijde toe, "zijnaden naar achteren geplaatst, sluiting aan de voorzijde dmv 3 koperen ogen waar een veter doorheen geregen wordt, halsuitsnijding laag, verticale stiksels in rood waartussen baleinen zijn geschoven, de vetergaatjes, de "raaksies", rozen op de schouderbladen en de vijf rozen op de rug zijn met zijde geborduurd in donkerder felle kleuren (rouw), de onderzijde omgeboord met rood-wit wollen keperband, de rest van het lijfje omgeboord met rood-geel wollen koor, wit linnen voering, over de uiteinden van de baleinen is ter bescherming een beleg genaaid van linnen, voor daags en in de rouw.

Identificatie
Titel
Rijglijf
Objectnummer
021230
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • korset
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9630
Werk
Breedte
43.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • balein
  De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 10 mei 1988
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen