Zee vol verhalen 1 / 442 Volgende
Datering

Plaatstoof

Rechthoekige houten plaatstoof voor twee personen of voor de dominee op de preekstoel. Roodbruin geverfd met losse metalen roestige deksel en metalen bekleding. Aan voorkant opening voor een ijzeren bakje waar de kooltjes ingaan. De andere zijden hebben een opening ter grootte van een handgreep.

Identificatie
Titel
Plaatstoof
Objectnummer
R000608
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • voetstoof
  Stoven zijn kachels met platte pijp waarop wordt gekookt. Bekend zijn onder andere de Mechelse stoven. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-96190
Werk
Breedte
26 cm
Hoogte
9 cm
Lengte
30 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
 • lak
  Lak is een laag of een bindmiddel gemaakt van de uitscheidingsproducten van een aantal boomsoorten. Verschillende landen gebruiken lokale namen voor de lak: urushi uit Japan, China en Korea afkomstig van de Rhus verniciflua, yun uit Birma afkomstig van de Melanorrhoea usitate, terwijl gelijksoortige materialen worden gebruikt in Thailand, Vietnam, Indonesië en Taiwan. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden