Vorige Zee vol verhalen 15 / 397 Volgende
Datering

Wasketel

Zinken wasketel met twee handvaten en deksel met handgreep. Op ketel rond etiket met de tekst: BECCON kwaliteitsproduct NEDERLANDS FABRIKAAT. Van eind negentiende eeuw tot na 1950 gebruikte men wasketels voor de was. Daarvóór ging deze in de tobbe. Een wasketel was een heel grote pan van verzinkt of geëmailleerd ijzer met twee handvatten en een deksel. Hierin werden wasgoed en sop aan de kook gebracht op een vuur of fornuis. De witte ‘kookwas’ stond een paar uur te pruttelen; de bonte was werd korter en minder warm gewassen.

Identificatie
Titel
Wasketel
Objectnummer
R000377
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tobbe
    Een teil is een ronde, maar ook vaak ovale bak, die vroeger vooral van verzinkt metaal werd gemaakt. Deze werd gebruikt voor de was en, toen er nog geen of weinig douches waren, om in te baden. In het laatste geval spreekt men eerder van een tobbe dan van een teil. Ook in de huidige tijd bestaan er plastic bakken die op de ouderwetse teil lijken. (Wikipedia)
Werk
Hoogte
47 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • zink
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Zn en het atoomnummer 30; het is een blauwachtig wit, kristallijn metaal. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden