Vorige Zee vol verhalen 13 / 397 Volgende
Datering

wasketel

Wasketel met afneembaar deksel. Twee handvatten aan de ketel en een handvat aan het deksel. Op deksel: 38. Van eind negentiende eeuw tot na 1950 gebruikte men wasketels voor de was. Daarvóór ging deze in de tobbe. Een wasketel was een heel grote pan van verzinkt of geëmailleerd ijzer met twee handvatten en een deksel. Hierin werden wasgoed en sop aan de kook gebracht op een vuur of fornuis. De witte ‘kookwas’ stond een paar uur te pruttelen; de bonte was werd korter en minder warm gewassen.

Identificatie
Titel
wasketel
Objectnummer
R000335
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tobbe
    Een teil is een ronde, maar ook vaak ovale bak, die vroeger vooral van verzinkt metaal werd gemaakt. Deze werd gebruikt voor de was en, toen er nog geen of weinig douches waren, om in te baden. In het laatste geval spreekt men eerder van een tobbe dan van een teil. Ook in de huidige tijd bestaan er plastic bakken die op de ouderwetse teil lijken. (Wikipedia)
Werk
Breedte
49 cm
Hoogte
46 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden