Datering

Schort, bontje

De vrouwen en meisjes in Volendam droegen bontjes van katoenen stof. De band van het bontje werd niet van achteren gesloten maar liep tot een deel van de taille. Hieraan werden witte banden gezet die van voren met een strik werden gesloten. Aan de achterkant werden nog gatbanden gezet, die bij een werkbontje met een haak en oog werden gesloten (een mooie kapstok voor de stofdoek). Bij de andere bontjes liet men deze enigszins gekrulde bandjes dan afhangen wat een frivool gezicht gaf bij een beetje wind of tijdens de avondwandeling. Daagse bontjes waren in vroeger jaren van ruitjesstof en hadden een gedekte blauwgrijze kleur en waren voorzien van achterbandjes.

Katoenen schort met strepen in wit, blauw, zwart en oranje. Aan de bovenrand een rand smokwerk in de kleuren rood, wit, groen, oranje, goud en zwart Machinaal gesmokt

Identificatie
Titel
Schort, bontje
Objectnummer
025434
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-94192
Werk
Breedte
76 cm
Lengte
106 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 13 april 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden