Datering
Vervaardiger onbekend

Onderbaadje

Het gestreepte onderbaadje behoort tot het tussengoed. Het wordt over het rood baaien hemd en onder het baadje of rokkien gedragen. Binnen en zomers buiten kan het echter ook als bovenkleding dienen. Van het rood baaien hemd, bleef alleen het rood baaien boordje over, toen deze vervangen werd door confectiehemden. Dit boordje werd op het onderbaadje genaaid, waarop ze alsnog hun gouden keelknopen konden dragen. In het werk worden er donkerder strepen gedragen dan voor netjes.

Rood-blauw-wit gestreepte katoen. Op beide voorpanden een rij van 5 benen knopen en 5 knoopsgaten. Ook het mouwsplit sluit met benen knopen. Gevoerd met witte katoen. Los rood baaien boordje, (bef). Wit kloskoordje langs hals en revers. De zijnaden vallen naar achteren en eindigen in splitjes.

Identificatie
Titel
Onderbaadje
Objectnummer
008603
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
 • baadje
  Indisch kledingstuk, kledingstuk van zeelieden. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9415
Werk
Breedte
54 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 20 december 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden