Datering
Maker Hobbe Smith

Watersnood, januari 1916. Bij Durgerdam en Ransdorp

De kunstenaar woonde en werkte destijds in Amsterdam en is lopend of op de fiets richting ondergelopen polders gegaan teneinde een ooggetuige verslag te kunnen maken. Hij is een van de vele ramptoeristen geweest die het door Watersnood getroffen gebied hebben bezocht. Een bijzonderheid is dat Hobbe Smith het werk heel snel af had om het werk bij kunsthandel Th. Vlas aan het Amsterdamse Rokin nr. 68 te kunnen presenteren. Het Godsdienstig-Staatkundig Dagblad ‘De Tijd’ meld op 29 januari 1916 dat Smith het actuele schilderij exposeert al is men getuige onderstaande recensie niet onder de indruk!

We staan op de dijk en kijken we vanuit zuid-westelijke richting naar het dorp Durgerdam met rechts van het midden ‘de kapel’ annex raadhuis. http://nl.wikipedia.org/wiki/Durgerdam Links de ondergelopen polder en het dorp Ransdorp met zijn stompe toren.

Identificatie
Titel
Watersnood, januari 1916. Bij Durgerdam en Ransdorp
Objectnummer
024848
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-94017
Werk
Breedte
116.0 cm
Hoogte
81.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Hobbe Smith (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • houtskool
    Verwijst naar een onzuivere vorm van grafietkoolstof die ontstaat als reststof bij de gedeeltelijke verbranding van koolstofhoudend materiaal, of bij verhitting van dit materiaal waarbij zuurstof in beperkte hoeveelheid aanwezig is. Het wordt gebruikt als tekenmateriaal, voor het filteren van vloeistoffen of lucht, en voor andere doeleinden. (Archeological Base Register)
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 december 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Durgerdam
  • Durgerdam
  • Baarn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden