Datering
Maker Engeliena Bakhuis

Merklap

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde en linnen op linnen. Op de eerste regel een alfabet, 25 letters en de getallen 1 t/m 20 en het jaartal 1828. Daaronder een alfabet van 25 letters gevolgd door de naam: ENGELIENA BAKHUIS. Op de volgende regels een alfabet, elke letter twee maal, in stersteek, gevolgd door ANNO 1828 EB. Daaronder nogmaals een alfabet gevolgd door de cijfers 1 t/m 6. Daaronder negen kronen met daaronder initialen: HB IB EK AB EB RB EIB RK HK. Daaronder links IAN BAKHUIS en rechts MARIEA RAMAKER. Dan volgen een aantal motiefjes ongeveer symmetrisch: o.a. een wieg, twee kersen, een ooievaar in een tuinhek, een pauw en daaronder in stersteek FENNA POTHOF. Links en rechts daarvan een grote bloemenboom met vogels in een pot. Daaronder links een Hollandse stijgende leeuw in de Hollandse tuin; rechts twee figuren naast een vruchtmand op een tafel in een prieel. Verder behalve veel bloem- en boommotieven kleine motieven zoals zwanen en nogmaals EB, figuurtjes, een molen, hondjes. Rondom een golvend sierrandje. Links en rechts de zelfkant, boven en onder gezoomd. Alfabet en sierrand in linnen garen

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001120
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
44.0 cm
Hoogte
53.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Engeliena Bakhuis ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden