Datering
Maker

Blinker, mutsonderdeel

Pas in de 19e eeuw is het gebruik van de blinker ontstaan. Bij pronk werd waarschijnlijk ter vervanging van het “lokkesnoorlint”, boven op het hoofd een rechthoekig stukje met gouddraad doorweven zijde (de blinker) gedragen. De blinker werd met enkele spelden op de “flip” of aan de rand van het “lokksnoor” bevestigd. Het bleef zichtbaar onder de doorschijnende “poalle” van de “foarflechter”.

Blinker van een stukje breisel van gele wol met gouddraad. Wit katoenen keperband. Deel hoofdbedekking getrouwde vrouw. Latere toevoeging van echte blinker. Zie wentke.

Identificatie
Titel
Blinker, mutsonderdeel
Objectnummer
020907
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • blinker
    Glimmend messing plaatje met haak dat aan een dun touw achter het schip werd meegesleept; dit is een effectief middel om een roofVis te vangen.
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9384
Werk
Breedte
8.5 cm
Lengte
55. cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 februari 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Amersfoort
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen