Datering
Vervaardiger Johan Hendrik van Mastenbroek

Dijkbekleding

Dijkwerkers brengen de dijkbekleding aan op een dijkvak. Op de voorgrond is de krammat gelegd, waarop eersteen laag stortsteen klomt en vervolgens grote stukken graniet, zandsteen of basalt

Dijk lopend van linksvoor naar rechtsachter, links aan de dijk liggen een aantal vaartuigen, deze worden afgesnedeen door het kader. Op de dijk staan een aantal figuren aan het werk.; Gemerkt: r.o. houtskool 'ou 1931 (??) dijkbekleding J.H. van Mastenbroek'; Versozijde: l.b. potlood 'ZZM -1478-', r.b. potlood '70'

Identificatie
Titel
Dijkbekleding
Objectnummer
001478
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9374
Over
Trefwoorden
 • Zuiderzeewerken
 • dijkwerker
  Iemand die dijken maakt, repareert enz.
Werk
Breedte
57.0 cm
Hoogte
37.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • houtskool
  Verwijst naar een onzuivere vorm van grafietkoolstof die ontstaat als reststof bij de gedeeltelijke verbranding van koolstofhoudend materiaal, of bij verhitting van dit materiaal waarbij zuurstof in beperkte hoeveelheid aanwezig is. Het wordt gebruikt als tekenmateriaal, voor het filteren van vloeistoffen of lucht, en voor andere doeleinden. (Archeological Base Register)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam, 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden