Datering
Maker onbekend

Jas

Het bruin sarris wollen hemd werd door de bruidegom van de;rode en de witte bruid uitsluitend gedragen op de tussen zondag, ofwel "Bruidegom ter kerke". Ook werd dit hemd gedragen door de bruiloftsgasten.

Gedetailleerde beschrijving

Bruin wollen stof met aan de onderzijde een blauwe rand, rugpand iets langer dan de voorpanden, "zijnaden" naar achteren geplaatst, lange mouwen sluiten bij het split met haak en;trens, schouders versierd met bargoenen afgewerkt met bruin-goud wollen koor, sluiting aan de voorzijde d.m.v. knoopjes en knoopsgaten, de goudkleurige zijde gefestonneerd en alle knopen en knoopsgaten worden als het ware ingelijst door bijpassend hennekoor, de hals is afgewerkt met hetzelfde bruin-gouden wollen koor, evenals de voorpanden en de polsen, iets onder de knopenreeks is een verbreding aangezet, de voering is van een ongebleekte linnen, ter hoogte van de taaille zijn aan de voorzijde 2 wrongen aangezet, gedragen door jongen in de rokken. De knoopjes bij dit bruiloftshemd ontbreken.

Identificatie
Titel
Jas
Objectnummer
008377
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Werk
Breedte
83.0 cm
Lengte
47.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
 • tin
  Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden