Datering

Cornetmuts

Huizen kende twee verschillende drachten: de kornetdracht en de oorijzerdracht. De kornetdracht is afgeleid van de ‘stadse’ burgermode. De kornetmuts heeft een stevig gesteven en geplooide, opstaande voorstrook en een afhangende achterstrook, de ‘staart’. In de plooien van de voorstrook werd wel 4,5 meter kant verwerkt. Rond 1880 was de staart kort, maar die werd in de loop van de tijd steeds langer. De plooien werden stevig gesteven zodat ze in een waaier over de schouders hingen. Over de bol werden linten van blauwe zijde gedragen, het ‘lintentuigje’, en in de voorrand hoorden de mutsebellen te hangen. De muts werd met een bandje onder de kin geknoopt en werd zonder oorijzer gedragen.

Gedetailleerde beschrijving

Bol en strook van geborduurde tule met bloemrozetten, stijf opstaande geplooide voorrand van witte stiptule en Rijssels kant (plooi 1 cm.), aan de onderzijde de staart van witte stiptule en Rijssels kant in grove ronde pijp-plooien, de staart door zakjes blauw blauw getint, aan de binnenzijde wit keeperband ter versteviging. In Huizen heeft de zondagse cornetmuts een enorme voorstrook gekregen, die, verstevigd door laitondraad, vertikaal om het hoofd staat.

Identificatie
Titel
Cornetmuts
Objectnummer
007128
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
  • muts
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-932
Werk
Breedte
52.0 cm
Lengte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kant (materiaal)
    Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • tule
    Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 juli 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden