Vorige Zee vol verhalen 4 / 446 Volgende
Datering
Maker Dirk de Vries Lam

Diaken Barends in de kerk, Enkhuizen

De schilder was tussen 1895 en 1903 tekenleraar aan de HBS te Enkhuizen. Barends is in de periode dat De Vries Lam in Enkhuizen woonde en werkte diaken van de “Westerkerk” of “Sint Gommaruskerk” gelegen aan de Westerstraat. Het is een kerk uit de 15e eeuw. De kerk was oorspronkelijk, als katholieke kerk, gewijd aan de heilige Gummarus van Lier en werd in 1572 door de calvinisten overgenomen. Vanaf dat moment heette de kerk de Westerkerk. Borststuk van een man tegen de achtergrond van het interieur van de Westerkerk in Enkhuizen

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een man tegen de achtergrond van een kerkinterieur. Het portret van de in een zwart pak geklede man vult linksonder het schilderij; de rest van het doek is gevuld met het kerkinterieur. De man is recht van voren weergegeven, met het hoofd 3/4 van rechts. De man houdt zijn hoge zwarte hoed vast ter hoogte van zijn linker schouder. De man is gekleed in een zwarte jas, een wit hems en een zwart strikje. De man heeft bruin, krullend haar en een halve baard die vanaf de oren tot aan de mondhoeken loopt en de kin vrij laat. De rest van het doek is gevuld met een kerkinterieur dat gedomineerd wordt door drie ronde, witte zuilen die een gewelf onderdteunen. Links aan de rand van de voorstelling is een gotisch boogvenster te zien. Gemerkt: r.o. in groene verf: de V. Lam.; Versozijde: m. op dwarslat spieraam een etiket met in blauw de gedrukte tekst: Peter Koning Restauratie Atelier / Dorpsstraat 43-45 7431 CH Diepenveen telefoon 05709-1833; op dit etiket handgeschreven in blauwe inkt: 028017 / ZZM 1957-6253. Geen lijst.

Identificatie
Titel
Diaken Barends in de kerk, Enkhuizen
Objectnummer
006253
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderkunst
  Onderdeel van de beeldende kunst waarvan de producten schilderijen en muurschilderingen zijn; de toepassing van deze kunst.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9260
Werk
Breedte
45.5 cm
Hoogte
75.7 cm
Diepte
cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Dirk de Vries Lam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
ruil 23 december 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Rijswijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aquarellist, etser, schilder, tekenaar

Dirk de Vries Lam

Leeuwarden, 20 januari 1869 – Groningen (stad), 5 juli 1937
Lees meer
RKD

Trefwoorden