Datering
Maker Jan Wolthers

Wrak van een boeier in onttakelde toestand te Leidschendam

Wrak van een boeier voorheen geïdentificeerd als de 'Almeri'. Had de volgende beschrijving: Zicht op kajuitfront van boeier Almeri. Bovengedeelte is niet authentiek maar in Warmond erop gezet i.v.m. functie van een drijvend cafe. Oorspronkelijke lijn is nog te zien. Almeri 1912 tot 1972 !8,20 meter lang en 5,05 meter breed. Bouw kosten in 1912 f. 68.00,-- Gewicht 68.000 kg. Zeilopp. 200 vierkante meter. 1912-1934 eigenaar J.F. Bangert in Amsterdam 1934-1935 eigenaar R.P.N. Bangert in Amsterdam 1935-1957 Eigenaar, zijn zoon J.H. Bangert te Bloemendaal. 1957- eigenaar M. de Jonge in Enkhuizen -1971 eigenaar J. Stipdonkte Alphen a/d Rijn 1971-1972 Werf Kromhuot in Amsterdam (einde) In de Tweede wereldoorlog afgezonken bij Warmond, tegen de bezetter. In deze 4 jaren is het schip erg achteruitgegaan door het veenzuur in het grondwater.

Identificatie
Titel
Wrak van een boeier in onttakelde toestand te Leidschendam
Objectnummer
F066120
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-92225
Over
Onderwerpen
  • Boeier
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Wolthers ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht
Licentie
BY-SA