Datering
Maker onbekend

Kraplap voor een meisje

Daagse kraplap, gedragen met lieffiessjulk, meisje 7 jaar. Kraplappen ontwikkelen zich van ondergoed in de 18de eeuw tot sierkledingstukken in de 19de en 20ste eeuw. Ontwikkeling Bu/Sp: 1880 kleine kraplap, aan schouders breder dan aan onderzijde, sluiting op de schouder, vrijwel ongesteven.1900: zijkant recht, kraplap breder zodat hij uitsteekt, sluiting nog op schouder. 1920: voor en achter langer, sluiting achter, stijver gesteven. 1940: kraplap wordt nog langer, zodat omstreeks 1960 de achterzijde tot de taille reikt. Hij wordt iets smaller. Stijf gesteven.; In de winter wordt onder het jak een smallere of een dubbelgeslagen exemplaar gedragen. De stof van de kraplap varieert naargelang de situatie. Antieke sits voor speciale gelegenheden. Verder stoffen voor in het werk, de middag, de zaterdagmiddag en de verschillende rouwgraden.

Witte ondergrond met klein bloemmotief in rood, blauw groen en zwart. Middenvoor en middenachter en langs halslijn een strook van andere stof. Witte voering.

Identificatie
Titel
Kraplap voor een meisje
Objectnummer
021270
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
  • meisjeskleding
    Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9195
Werk
Breedte
35 cm
Lengte
57 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 mei 1988
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Spakenburg
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden