Datering
Maker onbekend

Rok

Het schort of skort is de bovenrok in de Marker klederdracht. Tot de W.O II werd het schort afgezet met wollen band en de taille ingerimpeld over zo'n 5 cm. Na W.O. II gebruikt men wollen koor en is het ingerimpelde stofdeel zo'n 10 tot 12 cm. Voor 1940 droegen de vrouwen van Kerstmis tot Pasen een zwart linnen schort, een z.g. "lintschort". Na 1940 werd deze ook gedragen bij het vuile ruwe werk. Ze werden geheel vaal en grauw door het vele wassen.;Bij speciale gelegenheden werden verschillende schorten gedragen afgezet met ander band of koor, bv. bij de doop werd een schort gedragen afgezet met groen of knechtskoor, in de rouw was het koor zwart en met Pinkster droeg men een antieke kamgaren schort afgezet met rood wollen koor.;Het dragen van een wit schort bij het turven (gemaakt van witte meelzakken), was een typische gril van jonge meisjes.;Jongens dragen tot hun zesde jaar ook eenzelfde schort met enkele verschillende details.

Zwart katoenen rok rood-bruin geworden van het vele wassen, helderblauwe band langs zoom en zaksplit, sluiting en split middenvoor, rechts verticaal split, waardoor dijzak of zak in onderrok bereikbaar is, achter fijn ingeplooid, plooien over een hoogte van 12 cm vastgezet, links op de heup ingezet lapje, zware rouw.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
020887
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Werk
Breedte
39 cm
Lengte
84 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden