Datering
Maker Herman van der Haar

Meidag in Volendam

Volendams interieur met huisaltaar. Daarnaast zijn nog een betegelde schouw, schippersklok en een man en meisje te zien. De houten wand en balken zijn zeegroen van kleur. Links op de voorgrond zien we een bijbel lezend meisje in Volendams kostuum. Ze zit geknield op de grond voor het huisaltaar met Mariabeeld waaromheen een bloemenkrans is gemaakt. Ze heeft een opengeslagen bijbel in haar hand en een rozenkrans ligt op de grond. Gezeten op een leunsteun in de hoek van de kamer voor het raam zit haar vader. Hij heeft zijn ogen dicht. Mooie details zijn de biezen matten op de grond, een kraantjeskan en kwispedoor op de vensterbank, het beddenbankje, de betegelde schouw met haardplaat en het Mariabeeldje op het huisaltaar. Het zijn allemaal voorwerpen die we ook als object in de collectie hebben. In het huisje VD-2 op het buitenmuseum is een dergelijk huisaltaar in-situ te zien.

Gedetailleerde beschrijving

Volendams interieur met huisaltaar. Daarnaast zijn nog een betegelde schouw, schippersklok en een man en meisje te zien. De houten wand en balken zijn zeegroen van kleur. Links op de voorgrond zien we een bijbel lezend meisje in Volendams kostuum. Ze zit geknield op de grond voor het huisaltaar met Mariabeeld waaromheen een bloemenkrans is gemaakt. Ze heeft een opengeslagen bijbel in haar hand en een rozenkrans ligt op de grond. Gezeten op een leunsteun in de hoek van de kamer voor het raam zit haar vader. Hij heeft zijn ogen dicht. Mooie details zijn de biezen matten op de grond, een kraantjeskan en kwispedoor op de vensterbank, het beddenbankje, de betegelde schouw met haardplaat en het Mariabeeldje op het huisaltaar.

Identificatie
Titel
Meidag in Volendam
Objectnummer
026324
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-91385
Werk
Breedte
186.0 cm
Hoogte
112.0 cm
Diepte
6.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Herman van der Haar (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Schildertechniek
    Methodes om verf aan te brengen om een specifiek effect te creëren. (AAT)Methods of paint application employed to create a specific effect. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 mei 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden