Datering

Theetafel, klaptafel

Een flap-aan-de-wand is een klaptafel die na gebruik tegen de muur gezet kon worden; daarom was de onderkant van het tafelblad vaak rijker versierd dan de bovenkant. Bijkomend voordeel hiervan was dat een beschildering op de onderkant nauwelijks kon slijten door gebruik. Het komt zelden voor dat ook de bovenkant van het blad uitbundig gedecoreerd is. Zowel in Hindeloopen, als in de Zaanstreek versierde men klaptafels zeer uitbundig met zeer rijke voorstellingen, zoals religieuze taferelen, boeketten en landschappen.

Gedetailleerde beschrijving

Het ovale blad draagt aan de achterzijde twee klampen. Tussen de klampen zijn twee bruggen bevestigd waarin de kop van de voet scharniert. De voorzijde van het blad is uitgediept, waarbij men een geprofileerde rand heeft laten staan. De voet bestaat uit een gedraaide baluster, met drie uitstaande poten, vergaard met een pen- en gatverbinding. Gesmede spijkers. Beslag: Een houten wervel waarmee het blad in horizontale positie kan worden vergrendeld. Beschildering: De tafel draagt een grijze grondering met van origine een mahonie-imitatie bestaande uit een witte grondering, een dunne roodbruine laag en tenslotte een vernis. De ruimte tussen de bruggen en de kop van de voet is vervolgens zwart geverfd en de bladrand blauw. Hier overheen zit de huidige mahonie-imitatie op lijnoliebasis met gele biezen en zwarte manchetten op de voet en een vaas met bloemen op het tafelblad.

Identificatie
Titel
Theetafel, klaptafel
Objectnummer
026323
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • tafel (meubilair)
    Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-91033
Werk
Breedte
55 cm
Hoogte
70 cm
Lengte
84 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Schildertechniek
    Methodes om verf aan te brengen om een specifiek effect te creëren. (AAT)Methods of paint application employed to create a specific effect. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst 27 mei 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden