Datering

Bruidsklompen

Bruidsklompen in het bruin, versierd met houtsnijwerk "kerfsnede" in geometrische figuren, met de tekst "LUUTJE". Houtsnijwerk is een van de oudste decoratieve ambachten van ons land. Eeuwenlang was het een aangename tijdpassering van boeren en vissers, voornamelijke in het Noorden van ons land, maar ook langs de voormalige Zuiderzee. Friese schippers speelden een rol in de verspreiding van deze volkskunst. Langs de hele Noordzeekust tot aan de Deense grens (Groot-Friesland) was de kerfsnee techniek bekend. Ofschoon de kerfsnee in verschillende culturen wordt toegepast is de techniek door de Friezen het meest ontwikkeld. Hierdoor is het Fries houtsnijwerk uit duizenden te herkennen. De bakermat van dit bijzonder erfgoed is zonder twijfel Friesland. Momenteel zijn er nog maar weinig mensen die de kerfsnede beheersen zodat het Fries houtsnijwerk 'vergeten volkskunst' dreigt te worden.

Bruidsklompen, bruin, versierd met houtsnijwerk in geometrische figuren, met tekst "LUUTJE"

Identificatie
Titel
Bruidsklompen
Objectnummer
007723
Objectcategorie
Persoonlijke gebruiksvoorwerpen
Objecttype
  • klomp
    schoeisel van hout, eventueel in combinatie met leer. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9055
Werk
Breedte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1964
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden