Datering
Maker Rens

Wandkleed "Tot Stof"

Een van de meest in het oog springende tradities en gewoonten in het Zuiderzeegebied was de klederdracht bij rouw. Wie een dierbare verloren had, droeg voorgeschreven kleuren die in schakeringen uiteenliepen van diep donkerblauw of zwart direct na het overlijden, tot rood wanneer de rouwperiode afgesloten was. Het moment dat van de ene kleur op de andere mocht worden overgestapt was vastgelegd in codes en voorschriften. De duur van de rouw werd vervolgens bepaald door de relatie die de nabestaande met de overledene had. Op die manier kon iedereen zonder woorden zien in welke fase de rouwende verkeerde en wat de zwaarte van het verlies was. rENs verdiepte zich in de levensloop van bewoners van het Zuiderzeegebied en verwerkte hun rouwmomenten als groeven in een visuele presentatie. De wandkleden, waarvan de lengte een afspiegeling is van de levensduur, vormen op die manier een unieke biografie in kleur en stof. Ze lieten zich hierbij inspireren door het zogenaamde dodenlaken: het linnen dat na de bruidsnacht werd gewassen en bewaard voor de teraardebestelling. Met het dichtnaaien ervan werd letterlijk een leven afgesloten.

Gedetailleerde beschrijving

Wandkleed aan de bovenkant een rode streep van 12 cm, een streep van zwart, blauw en groen van 14 cm breed, een streep rood van 30 cm en vlak zwart van 120 cm. rENs verdiepte zich in de levensloop van bewoners van het Zuiderzeegebied en verwerkte hun rouwmomenten als groeven in een visuele presentatie. De wandkleden, waarvan de lengte een afspiegeling is van de levensduur, vormen op die manier een unieke biografie in kleur en stof. Dit kleed is gemaakt naar de levensloop van Maritje Teerhuis 1900-1995 Marken.

Identificatie
Titel
Wandkleed "Tot Stof"
Objectnummer
026296
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • wandbekleding
 • kleed
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-90089
Over
Onderwerpen
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Breedte
118 cm
Lengte
172 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Rens (vervaardiger)
 2. Textiellab (vervaardiger)
 3. Renee Mennen (ontwerper)
 4. Stefanie van Keijsteren (ontwerper)
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
 • geweven
  Wordt gewoonlijk gebruikt voor het dooreenvlechten van draden of stroken van verschillend materiaal, zoals riet, textiel of twijgen, om materialen of objecten zoals vlechtwerk, stof, manden of bloemkransen te maken. Wordt met name gebruikt voor het maken van textiel op een weefgetouw of een ander weefapparaat door middel van het ineenvlechten van schering en inslag in een bepaalde volgorde. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 15 oktober 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken

Trefwoorden