Datering
Maker Studio Maarten Kolk & Guus Kusters

Zuiderzeekruk

De Zuiderzeekruk is een ontwerp in opdracht van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Het idee hiervoor ontstond tijdens de herinrichting van het informatiecentrum van het museum. “We bezochten hiervoor de depots van het museum, waar we een klein geel krukje ontdekten die vermoedelijk als melkkrukje gediend heeft. We vonden het leuk om juist een kruk te ontwerpen omdat het zo’n informeel product is in een interieur; het mag rondslingeren en wordt er makkelijk bij gepakt wanneer er een zitplaats nodig is. We hebben van het melkkrukje een moderne en bruikbare variant willen maken.

Gedetailleerde beschrijving

De Zuiderzeekruk is een ontwerp in opdracht van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Het idee hiervoor ontstond tijdens de herinrichting van het informatiecentrum van het museum. “We bezochten hiervoor de depots van het museum, waar we een klein geel krukje ontdekten die vermoedelijk als melkkrukje gediend heeft. We vonden het leuk om juist een kruk te ontwerpen omdat het zo’n informeel product is in een interieur; het mag rondslingeren en wordt er makkelijk bij gepakt wanneer er een zitplaats nodig is. We hebben van het melkkrukje een moderne en bruikbare variant willen maken. De Zuiderzeekruk is uitgevoerd in massief essenhout en geel geschilderd. De kruk is door het museum in een eerste oplage van 25 genummerde stuks geproduceerd en opgenomen in de collectie van het museum. In gestanst het logo en Zuiderzee Museum en de letters MKGK.

Identificatie
Titel
Zuiderzeekruk
Objectnummer
026285
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kruk
  Stoel zonder leuningen.    (ABR)Het meest algemene soort zitmeubel tot de 19e eeuw. Ze verschillen van 'banken' omdat er maar één persoon op past en worden meestal onderscheiden van 'stoelen' omdat ze geen rugleuning hebben. De hoge zitmeubels bij een bar of toonbank worden echter ook krukken genoemd, hoewel ze soms een rugleuning hebben. Ze worden meestal in twee typen uitgevoerd; het ene type heeft vier rechte poten en bij het andere type kruisen de poten elkaar. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-89840
Over
Onderwerpen
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
 • reflectiecollectie
Werk
Hoogte
53.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Studio Maarten Kolk & Guus Kusters (ontwerper)
 2. Maarten Kolk (ontwerper)
 3. Guus Kusters (ontwerper)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 15 november 2010
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Eindhoven
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden