Datering
Maker Lisa Klappe

Tot Stof

De foto is van Lisa Klappe. Het betreft een samenwerking met ontwerpduo rENs in opdracht van het Zuiderzeemuseum in het kader van "Vissen naar verhalen" Een van de meest in het oog springende tradities en gewoonten in het Zuiderzeegebied was de klederdracht bij rouw. Wie een dierbare verloren had, droeg voorgeschreven kleuren die in schakeringen uiteenliepen van diep donkerblauw of zwart direct na het overlijden, tot rood wanneer de rouwperiode afgesloten was. Van 19 oktober tot en met 27 oktober is er een expositie over deze traditie te bewonderen in een vissershuisje in het buitenmuseum, gemaakt door Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren (rENs). Het moment dat van de ene kleur op de andere mocht worden overgestapt was vastgelegd in codes en voorschriften. De duur van de rouw werd vervolgens bepaald door de relatie die de nabestaande met de overledene had. Op die manier kon iedereen zonder woorden zien in welke fase de rouwende verkeerde en wat de zwaarte van het verlies was.

Staande vrouw van opzij gezien. Gekleed in klederdracht. Lang grijs haar en zwart mutsje op. Haar handen zijn rood geverfd. Foto geplakt op dibond met bevestigingslat.

Identificatie
Titel
Tot Stof
Objectnummer
026298
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-89782
Over
Onderwerpen
 • reflectiecollectie
Werk
Breedte
52.5 cm
Hoogte
80.0 cm
Diepte
1.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Lisa Klappe (fotograaf)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • fotografisch procédé
  De fotografische techniek is de wijze van vastleggen, bewaren of tentoonstellen van een fotografische afbeelding.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 oktober 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Eindhoven
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen