Datering
Vervaardiger onbekend

Rijglijf

Met het dragen van een rijglijf (rijleft of corset), werd al heel vroeg begonnen op Marken. Zodra het kind 10 tot 12 weken oud was kreeg het al een rijglijfje aan, weliswaar van flanel met slappe baleintjes. Wanneer het kind iets groter was, werden de rijglijven van steviger stof vervaardigd en grondig voorzien van baleinen.; Enkele verschillen tussen moderne en antieke exemplaren, zijn o.a. het materiaal- en kleurgebruik, de grootte van het rijleft en de uitbundigheid van het versieren. Mooie antieke rijglijven met 5 of 7 rozen worden met Pinkster gedragen en zijn soms wel 2 tot 3 honderd jaar oud. Oude daagse rijglijven zijn er niet meer, die werden vermoedelijk afgedragen. Het bruidsrijleft met 7 rozen, werd vroeger uitsluitend gedragen op de tussenzondag "bruidegom te kerke". In de rouw zijn de stiksels voor de baleinen rood en de kleuren voor randen en rozetten donkerder en gedragener.

Uitgebreide beschrijving

Mouwloos lijfje van blauwe katoen met onder de rechter oksel een lapje groene katoen, rugpand zeer versmalt naar onderzijde toe en langer dan de voorpanden, sluiting aan de voorzijde dmv een veter die door vetergaatjes geregen wordt, vetergaatjes met wit omgeboord, halsuitsnijding laag, verticale machinale stiksels van wit garen waartussen baleinen zijn geschoven, geen enkele geborduurde versiering, het gehele rijglif omgeboord met verschillende kleuren gekeperd wollen band, katoenen voering met stukken opgenaaide groene katoen (verstellappen?).

Identificatie
Titel
Rijglijf
Objectnummer
021232
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • korset
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8917
Werk
Breedte
27 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • balein
  De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 februari 1988
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen