Datering

Kast met bijbelse voorstellingen

Kast beschilderd met bijbelse voorstellingen. Op de lade de tekst: "Is Godt die het lichaem sijn voedsel geeft / En oock de siel versaedt die sijn wille leeft".

Kleine deuren (2) en grotere deuren (2), waartussen lade, deuren met bijbelse voorstelling, fries met herders en schapen, naast deuren acanthuskrullen en vogels, tekst op lade: "'Is Godt die het lichaem sijn voedsel geeft/En oock de siel versaedt die sijn wille leeft". Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Kast met bijbelse voorstellingen
Objectnummer
009127
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • beschilderd meubilair
Over
Onderwerpen
 • bijbelfiguur
  Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
121.0 cm
Hoogte
186.0 cm
Diepte
56.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 1972
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Santpoort-Noord
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden