Datering
Maker onbekend

Merklap

In de bovenhoeken kleine romantische motieven van huizen. In hoekige bloemenkransen de letters ICM en twee bloemenkransen met de letters IGZ en CHM. Opvallend is een groot huis in baksteenmotief, met trapgevel, deur in het midden en een dubbele stoep, in de stoep een deur of een raam, en een hekje, het bovenste raam gesloten met een luik. Bij het huis de tekst ANNO 1854 en OUD 16 IAAR. De randen zijn niet gezoomd maar uitgerafeld en vastgezet met zigzagsteek.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op katoen stramien. Naast de bekende bloem-en boommotieven linksboven een huis met tuinmuur en toren, midden de Nederlandse Maagd met vrijheidshoed in de Hollandse tuin, rechts een boerderij. Verder een hoekige bloemenkrans, gedragen door engelen met de letters ICM en twee bloemenkransen met de letters IGZ en CHM. In het midden de nederlandse leeuw met zwaard en pijlen in de Hollandse tuin, de verspieders met de druiventros, een haan en een kip, een standermolen, een liggende hond, een groot huis in baksteenmotief, met trapgevel, deur in het midden en een dubbele stoep, in de stoep een deur of een raam, en een hekje, het bovenste raam gesloten met een luik. De tekst ANNO 1854 en OUD 16 IAAR. rondom een bloemenrand, smal aan de zijkanten, een eikelrand, en breed boven en onder, een gestyleerde bloemenrand.. Buiten de onderrand een wit kruisstopje. De randen zijn niet gezoomd maar uitgerafeld en vastgezet met zigzagsteek.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001101
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
63.0 cm
Hoogte
62.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden