Datering
Vervaardiger onbekend

Muts voor meisje

De hoofdbedekking (kinderkap), die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde van onderen af uit de volgende 7 onderdelen a - de onderhul; b - de blinker c - de hullekap ; d - de orenkap plus keelband; e - de (boven) muts plus keelband De jongensmuts is een rozetje met zes banen eromheen, het meisjesmutsje bestaat uit een middenbaan met twee zijbanen. 's Zomers is het mutsje van katoen, en rondom afgewerkt met langet. Voor hoogtijdagen heeft men bij voorkeur een mutsje van een mooie sitsen stof. 's Winters is de muts veelal van een zwaardere stof, bv. damast- of japonstof (een wollen vilt-achtige stof), omgeboord met wollen of zijden koor. Gebruikte men voorheen twee keelbanden om de muts op zijn plaats te houden, een bij de orenkap en een bij de (boven)muts, later is men alleen bij de (boven)muts een keelband blijven gebruiken. Een donkere kleur stof of een sober patroon, zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn

Bedrukte katoen, lichtblauwe achtergrond met bloemmotief in rood/bruinachtige tinten, bestaande uit een middenbaan en twee zijbanen, rondom afgewerkt met blauw/wit langet, wit katoenen voering, voor in de zomer.

Identificatie
Titel
Muts voor meisje
Objectnummer
002803
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • muts
  Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
 • meisjeskleding
  Kleding van opgroeiende meisjes tot zij volwassenenkleding gaan dragen. Kleding voor meisjes, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8861
Werk
Breedte
22 cm
Hoogte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 14 november 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden