Datering
Vervaardiger onbekend

Jak of apebuisje

Op visite, naar de markt of met "bijdagen" werd het zogenaamde apebuisje gedragen. Ook kinderen droegen het naar school of catechisatie. Met de bijdagen bedoelde men dan de kerkdiensten die in de week gehouden werden. De bid- en dankdag, hemelvaart, goede vrijdag en de tweede feestdagen van kerst, pasen en pinksteren. Het apebuisje werd gedragen in combinatie met het oorijzer, het Kamper oorijzer, de driestrokenmuts of de "poetse", meisjesmuts.

Uitgebreide beschrijving

Nauwsluitend, getailleerd zwart tibet jakje gevoerd met blauw flanel. Het achterpand bestaat uit drie stukken, voorzien van taillenaden. Het voorpand uit twee helften die naar beneden taps toelopen. De mouwen zijn driekwartlang. Aan de bovenzijde sluiting van haak en oog met gekleurde strik. Aan de onderzijde ook sluiting met haak en oog. In diepe rouw was de strik van crepe, in de afrouw vervolgens van zwart fluweel, zwart satijn, zwartbont, donkerblauw, paars tot uit de rouwse kleuren. Bron: 'Nunspeetse Kleraozie".

Identificatie
Titel
Jak of apebuisje
Objectnummer
025984
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-85999
Over
Trefwoorden
 • rouwkleding
  Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • flanel
  Geruwde stof in effen- of keperbinding, gemaakt van wol in verschillende gewichten of zacht katoengaren, vaak in combinatie met synthetisch garen. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 8 december 2011
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Nunspeet
 • Nunspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen