Datering
Maker onbekend

Jas of baadje

Als bovenste kledingstuk dragen mannen van 18 jaar en ouder een baadje van zwart wollen serge (sarris). Vanouds waren het baadjes van warm bruine serge, door de Markers als rood betiteld. Deze baadjes worden nog uitsluitend op hoogtijdagen, (met Pinksteren en op bruiloften) gedragen.;De baadjes die tegenwoordig (rond 1945) voor "bas" gedragen worden, sluiten met kleine zilveren draadgewerkte knoopjes, terwijl de baadjes voor daags glanzende donkere houten knopen hebben met een ivoren kern.;De wijze van het in elkaar zetten van het kledingstuk, voering en bovenstof tegelijk aan elkaar, herinnert aan de werkwijze van de borsik en het mutsje.

Gedetailleerde beschrijving

Baadje van zwart serge (sarris), voor "bas"' tegengevoerd met groen wollen stof, mouwen gevoerd met grauw linnen, voorpanden vallen ruim over elkaar heen, sluiten met dubbele rij van 6 draadgewerkte zilveren knopen, knoopsgaten met groene zijde gefestonneerd met trensjes aan de uiteinden, "zijnaden" naar achteren geplaatst, rugpand valt langer dan de voorpanden, onderzijde van de panden verlengd en is zelfkant van de stof, mouwen met split reiken tot de pols, halsuitsnijding verstevigd met een strook opgerolde stof aan de binnenzijde dat net even aan de buitenzijde is te zien.

Identificatie
Titel
Jas of baadje
Objectnummer
008259
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jas
  Mantel die buiten over het habijt kon worden gedragen.Bovenkleding gevormd naar het bovenlichaam en doorlopend tot beneden de heuplijn, open aan de voor- of zijkant en in het algemeen met mouwen. Ook soortgelijke overkleding gedragen ter bescherming tegen het weer. (AAT)
Werk
Breedte
45 cm
Lengte
80 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • zijde (textiel)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 april 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden