Datering

Arreslede

Arreslede met twee lamoenbomen

Uitgebreide beschrijving

Arreslede met twee lamoenbomen. De slede is donkergroen geverfd met een vergulde lijnversiering. Het snijwerk, meest bladversiering, is verguld. De binnenzijde van het voor- en achterbord van de bak is rood geverfd. De glijbomen komen aan de voorzijde bijeen in een verguld draakje. De leidselgeleiders aan de bak zijn afgebroken. De leidselhouders zitten op het achterbrod van de bak. De zitting van de koetsier is van kaal hout en wordt ondersteund door een opengewerkte console. De trekstok en remijzers zijn aanwezig. De zitting is bevestigd aan de bak met aan de binnenzijde een hartvormig beslag.; Het ijzerbeslag van de glijbomen is aan de voorzijde versierd, gedraaid en omgekruld.

Identificatie
Titel
Arreslede
Objectnummer
004454
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • arrenslee
    Een arrenslee is een soort slee die getrokken wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die meestal gebruikt wordt voor pleziertochtjes. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8581
Werk
Breedte
100.0 cm
Hoogte
112.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 augustus 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden