Vorige Zee vol verhalen 14 / 441 Volgende
Datering

Armband

Vond er een sterfgeval plaats in de familie of directe omgeving, dan brak er een periode aan van rouw. In de meeste klederdrachten droeg men dan donkere kleuren en eenvoudige materialen zonder veel opsmuk. Ook de sieraden waren simpel tijdens een periode van rouw: bij voorkeur van zilver en versierd met donkere stenen zoals git en zwart glas. Deze armband is van zilver met imitatie-gitten.

Een armband voor de rouw met imitatie gitten en zilver. De armband bestaat uit elf in zilver gevatte imitatiegitten met een groter sluitstuk. Ingeslagen op de sluiting zwaardje en M3

Identificatie
Titel
Armband
Objectnummer
001983
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • armband
  Band- of ringvormige sieraden, gedragen om de onderarm. Gebruik armbanden (bovenarm) voor vergelijkbare sieraden die om de bovenarm worden gedragen. (AAT-Ned)Band- of ringvormige sieraden, gedragen om de onderarm. Gebruik €˜armbanden (bovenarm)™ voor vergelijkbare sieraden die om de bovenarm worden gedragen. (AAT-Ned)
 • sieraad
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8379
Werk
Lengte
19.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hierden
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden