Datering

Schort of boezel

Zware wollen boezels worden in het werk gedragen. In de winter wordt na het werk een nette wollen boezel gedragen. Het stikkie is meestal blauw met wit geruit. Voor bijzondere gelegenheden is het stikkie rood geruit en wordt met een geel breisel aan de boezel gezet, het blauwe stikkie met een rood, groen of blauw breisel. De schortebanden zijn meestal van gekleurd langet, in rouw worden zwarte of blauwe wollen banden gebruikt. De initialen zijn uit de rouw rood of geel, in de rouw groen of paars. De initialen NHW zijn van Neeltje Heins Appel. Neeltje Heins is de moeder van Maritje. Neeltje stierf in 1907. Maritje heeft veel van haar kleding gedragen.

Donkerblauw wollen schort met een linnen bovenstukje, stikkie, blauw/wit geruit, met de hand aan elkaar genaaid. Het geruite deel is aan de tailleband geplooid. Twee donkerblauwe taillebanden en 2 donkerblauwe gatbanden. Links en rechts, 2,5 cm onder het stikkie de initialen NHA in donkergele ruissteek. Rouw.

Identificatie
Titel
Schort of boezel
Objectnummer
022123
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8312
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 april 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden