Datering
Vervaardiger Mari ten Kate

Hooitijd op Marken

Marker vrouwen in hooidracht bij de hooioogst. Centraal op het schilderij dragen twee meisjes met een berrie hooi naar de schuit. Op de voorgond twee meisjes op een steiger aan het water met mand met eten, theepot en servies. Op de achtergrond zijn mannen het hooi aan het wegen met een driepoot. In werkelijkheid gebeurde dit nadat het hooi met de schuit naar de haven was vervoerd. Daar woog men de honderd pond lasten af om ze vervolgens per botter te vervoeren naar de boerenbedrijven aan de Utrechtse Vecht. De romantiek van de eenvoud staat centraal in het werk van Mari ten Kate.

Uitgebreide beschrijving

Rechts in het doek is water waaraan een klein houten steigertje is gebouwd. Op het steigertje zitten twee meisjes, links van ze staat een theepot en kopjes en een rieten mand. Achter de steiger liggen twee schuiten met op een een berg hooi. Op deze schuit staat een vrouw met een stok in de handen. In het midden van het doek staan twee vrouwen met een draagbaar, beide vrouwen dragen Marker klederdracht. Rechts staat een vrouw frontaal afgebeeld, in de achtergrond zitten een aantal mannen en een schuit met hooi. Gemerkt: l.o. zwarte verf 'M. ten Kate' Versozijde: niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming. De titel staat op de achterzijde van het Spieraam. Er is geen enkele aanwijzing voor de datering. Mari ten Kate schilderde op Marken figuurstukken, waarschijnlijk bleef hij in de winter op de vaste wal, er bestaan vele Volendammer doeken van hem met ijsscenes.

Identificatie
Titel
Hooitijd op Marken
Objectnummer
007636
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8276
Over
Trefwoorden
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
 • hooioogst
  Inzamelen en bundelen van het gemaaide gras.
Werk
Breedte
106.5 cm
Hoogte
70.0 cm
Diepte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Mari ten Kate (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht 19 december 1959
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, aquarellist, tekenaar

Mari ten Kate

Den Haag, 4 maart 1831 – Driebergen-Rijsenburg (Utrechtse Heuvelrug)Parijs, 26 maart 1910
Lees meer
RKD

Trefwoorden