Datering

Band

Voor boezelbanden neemt men bij voorkeur kleurige linten van zijde, kunstzijde of katoen, met allerlei motieven. Deze banden worden gedragen bij het "kerkblauwtje". Bij de wollen boezels draagt men meestal banden van langet in rood, blauw of zwart, of boezelbanden van wol.; Antiek zijden band met bloemen of wit linnen banden met mooie vernaaide platen draagt men op hoogtijdagen.; In de rouw worden zwart of blauw wollen banden gedragen.; De zg. achter- of gatbanden zijn meestal van hetzelfde materiaal als dat van de boezelbanden, maar soms worden ook wel andere banden gebruikt, bv. oude stukken vernaaid lint of delen van een oude werkmuts.; De boezelbanden zijn in de loop der jaren steeds breder geworden.

Zijde band, beigekleurig met motiefjes in steenrood, in de achtergrond ook zilverdraad verwerkt, aan een zijde een metalen haakje.

Identificatie
Titel
Band
Objectnummer
011785
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • band (strook textiel)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8210
Werk
Breedte
3.0 cm
Lengte
51.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen