Vorige Zee vol verhalen 5 / 441 Volgende
Datering

Oorhangers

Oorhangers gevlochten van bruin garen in gouden montuurtje gezet, voor in de rouw. Imitatie van haarwerk. Voor in de rouw werd ook haar van een geliefd (overleden) persoon ter decoratie in sieraden verwerkt. Dit gebruik is afkomstig van stadsmode.

Oorbel, hangers, bruin garen, gouden montuur, rouw. Haar van geliefd (overleden) persoon werd ter decoratie in sieraden verwerkt. Dit gebruik is afkomstig van stadsmode.

Identificatie
Titel
Oorhangers
Objectnummer
003168
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • oorbel
    Oorversieringen die aan een gebogen metaaldraad of dun haakje hangen, in een gaatje dat door de oorlel is geprikt, of die aan de oorlel zijn geklemd of vastgedraaid. (AAT-Ned)
  • oorhanger
    Te gebruiken voor oorbellen met een hanger. (AAT-Ned)
Werk
Lengte
3.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 april 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden