Datering
Maker Elizabeth van der Helm

Kap, Nettenboeters outfit, 2008

Zwarte kap met kraalversiering. De kappen van Elizabeth van der Helm zijn een moderne vertaling van historische hoofddeksels die werden gedragen bij de streekdracht.

Kap zwart met kraalversiering links en rechts. Hoort bij jurk Mada van Gaans.

Identificatie
Titel
Kap, Nettenboeters outfit, 2008
Objectnummer
B001889-01
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kap (hoofdbedekking)
    Stevige witte hoofdbedekking waarop de sluier met spelden werd vastgezet. De kap bedekte veelal de zijkanten van het hoofd om een gerichte blik te bewerkstelligen en afleiding te vermijden. Onder de kap beschermde een onderkapje het hoofd tegen de harde kap. Bij de aanpassing van de kloosterkleding in de vrouwenkloosters aan modernere tijden werd de kap wel vervangen door een mutsje met korte sluier. Vlaams: nonnenkap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-81279
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
14 cm
Hoogte
17 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Elizabeth van der Helm (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • sisal
    Sisal is een tropische vezel en wordt vooral voor touw, borstels en vloerbedekking gebruikt. (Wikipedia)
  • plastic
    Verbinding bestaande uit grote moleculen (polymere verbinding), gemaakt van natuurlijke producten (bijv. cellulose) of zuiver chemisch. Er bestaan drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, en elastomeren. Niet te verwarren met plastic, dat hier gebruikt wordt als synoniem voor thermoplast. (Project Fotografie)Chemical compounds consisting of large molecules (polymer compound), made of natural products (such as cellulose) or purely chemical. There are three classes of plastics: thermoplasts, thermohardening plastics and elastomers. Do not confuse with 'plastic' used as a synonym for thermoplasts. (Project Fotografie)Kunststoffen zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 30 november 2009
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Zuiderzee
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen