Datering
Vervaardiger Cornelis van (Pzn) Gelderen

Zilveren tasbeugel (zogenaamde stuivertjesbeugel) met draagketting, behorende bij de Wieringer dracht

In het eerste kwart van de 20e eeuw werden beugeltassen die aan de rokboord werden gehangen, wegens een gewijzigd kleedgedrag, getransformeerd tot draagtasjes. Soms verdween daarbij de gehele sluitpen. Anderen waren eraan gewend om de tas te openen met behulp van deze sluitpen waarmee de tas aan de rokhaak hing, zo ook hier, zodat deze gehandhaafd is. Deze beugeltas is dus omgebouwd. De oogjes aan de tas zijn een latere toevoeging evenals de jaseron draagketting. Oude kettingen van rond 1900 bestaan nog uit schakeltjes in de vorm van een 8, waarvan één oog een kwartslag is gedraaid. Nieuwere kettingen bestaan uit losse schakeltjes. (Bron: Dhr. Wielent Harms, streekdracht-deskundige)

Zilveren tasbeugel, zgn. stuivertjesbeugel met draagketting met ronde schijfjes en knopjes. Heeft als jaarletter N voor 1842, de minerva en het meesterteken C 67 werd gevoerd door C. van Gelderen in de periode 1840-1873.

Identificatie
Titel
Zilveren tasbeugel (zogenaamde stuivertjesbeugel) met draagketting, behorende bij de Wieringer dracht
Objectnummer
024228
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • beugeltas
    Tas met beugelsluiting (meestal versierd).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-81250
Werk
Breedte
16 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Cornelis van (Pzn) Gelderen
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 16 maart 2011
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Wieringen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen