Datering
Maker Roelof van Salm

Walvisvangst

Zeven walvisvaarders zijn omgeven door ijsschotsen in de Noordelijke IJszee In de 18de eeuw werden walvissen steeds minder aangetroffen in open zee. De schepen moesten het ijs invaren. Linksonder is te zien hoe de harpoenier vanuit de sloep een harpoen in een walvis werpt. Rechtsonder maken jagers een walvis aan het ijs vast.

Gedetailleerde beschrijving

Rechtsonder is een ijschots te zien met daarop een figuur. Voor de ijsschots ligt een roeiboot met daarin vier figuren, zij vallen een walvis aan. Rechts ligt een grote walvisvaarder met de spiegel naar de toeschouwer toegekeerd. Op de spiegel is te lezen 'Gijsbrecht(?)'. Hier achter liggen nog zes walvisvaarders omringd door ijsschotsen, roeiboten en walvissen. Het paneel vertoont een tweetal grote retouches, horizontaal.; Gemerkt: op ijsschots r.o. 'R(?) V. Salm' toegeschreven aan Roelof (van der) Salm. ; Versozijde niet beschreven i.v.m opstelling op zaal

Identificatie
Titel
Walvisvangst
Objectnummer
B001370
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-81198
Werk
Breedte
65.3 cm
Hoogte
45.0 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Roelof van Salm (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden