Datering
Maker Henri Berssenbrugge

Fuikenboot in de haven, 1925

Twee vissers in een fuikenboot roeiend in de haven van Volendam. Aan boord diverse netten. Op de achtergrond botters. rechtsonder signatuur in inkt H BER//ENBRUGGE

Identificatie
Titel
Fuikenboot in de haven, 1925
Objectnummer
F064029
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80991
Over
Onderwerpen
 • roeiboot
  Kleine boot voor het vervoer van personen, waarmee werd geroeid; in deze studie worden de kleine vaartuigen in Friesland er ook bijgerekend ook al werden die gezeild; het betreft hier een indeling op functie, namelijk het vervoer van enkele personen.
 • visserman
  Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
 • fuikenboot
  Vissersboot lijkend op een fannie maar kleiner en met een spits toelopende achtersteven. Men kan er ook geen mast met zeil in plaatsen zoals in een fannie. (MARDOC)Boot waarmee op de binnenwateren op aal werd gevist.
Werk
Breedte
39.8 cm
Hoogte
30.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Henri Berssenbrugge (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Techniek
 • gomdruk
  Een gomdruk is een afbeelding op papier bestaande uit een pigment. Een gomdruk ontstaat door met een negatief een contactafdruk te maken op een met kaliumdichromaat lichtgevoelig gemaakte, met pigment vermengde, laag arabische gom. Het licht crosslinkt de gom proportioneel tot de densiteit van het negatief, waardoor de oplosbaarheid in water afneemt. Het zichtbare beeld wordt gevormd door de niet-gecrosslinkte polymeren uit te spoelen. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 2009
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
fotograaf, schilder, tekenaar

Henri Berssenbrugge

Rotterdam, 13 september 1873 – Goirle, 4 mei 1959
Lees meer
RKD

Trefwoorden