Datering
Maker Aldo Bakker

Tonus (copper), Urushi

Gedetailleerde beschrijving

De zitkrukken uit deze collectie zijn behandeld met urushi, een hoogwaardige Japanse lak. Deze natuurlijke lak wordt al duizenden jaren op dezelfde maniervan een boom afgetapt en is met speciale kwasten in minimaal dertig lagen op de meubels aangebracht. De droogtijd van elke laag bedraagt een paar dagen. Vervolgens is de lak gepolijst, geschuurd, weer gepolijst en dat zelfs meerdere malen. De productie van deze meubels duurt daardoor maanden.

Identificatie
Titel
Tonus (copper), Urushi
Objectnummer
024018
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kruk
    Stoel zonder leuningen.    (ABR)Het meest algemene soort zitmeubel tot de 19e eeuw. Ze verschillen van 'banken' omdat er maar één persoon op past en worden meestal onderscheiden van 'stoelen' omdat ze geen rugleuning hebben. De hoge zitmeubels bij een bar of toonbank worden echter ook krukken genoemd, hoewel ze soms een rugleuning hebben. Ze worden meestal in twee typen uitgevoerd; het ene type heeft vier rechte poten en bij het andere type kruisen de poten elkaar. (AAT)
  • kunstvoorwerp
    Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80973
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
60 cm
Hoogte
40 cm
Diepte
37 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Aldo Bakker (ontwerper)
Datering
Materiaal
  • lak
    Lak is een laag of een bindmiddel gemaakt van de uitscheidingsproducten van een aantal boomsoorten. Verschillende landen gebruiken lokale namen voor de lak: urushi uit Japan, China en Korea afkomstig van de Rhus verniciflua, yun uit Birma afkomstig van de Melanorrhoea usitate, terwijl gelijksoortige materialen worden gebruikt in Thailand, Vietnam, Indonesië en Taiwan. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 januari 2010
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Oosternijkerk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –