Datering

Vrachtslede en Botklopslede van J. Stoker Czn, Marken

Deze vrachtslede werd het laatst gebruikt door de vader van de schenkster die een kruidenierswinkel op Marken had. Met name in 1963 om de boodschappen bij de klanten te brengen. De eerste eigenaar van de vrachtslede was J. Stoker Czn, vanaf 1904. De vader van de schenkster heeft de slede begin jaren'60 gekocht van Hein Stoker, de zoon van Jan Stoker Czn. .Jan Stoker Czn. is omstreeks 1870 geboren en heeft de slede in 1904 laten maken. Hij was een visserman op de Zuiderderzee en heeft de slede in de winter gebruikt voor het spieringen en het botkloppen tijdens strenge winters op de Zuiderzee en later de Gouwzee/ Markermeer.

Identificatie
Titel
Vrachtslede en Botklopslede van J. Stoker Czn, Marken
Objectnummer
024016
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • slee
    Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
  • duwslee
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-80971
Werk
Breedte
60 cm
Hoogte
97 cm
Lengte
185 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Getimmerd
    De kunst van het bouwen in hout, vooral van gebouwen en andere constructies, zoals het installeren van vloeren, vensters en ander lijstwerk. Voor het maken van schrijnwerk en ingewikkeld houtwerk wordt 'kastenmaken' gebruikt. Als algemenere aanduiding voor werken in hout wordt 'houtwerk' gebruikt. (Van Dale)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 2010
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen