Datering
Maker Willem (jr) Gruiter

Studie van de voor- en achtersteven van een boeier

Studie van de voor- en achtersteven van een Dordtse boeier.

Studie van de voor- en achtersteven van een boeier. Onderaan het achterschip met scheepssier in de vorm van een kop op het roer. Bovenaan het voorschip met enkele aantekeningen.; Opschriften/merken: rechts bij het voorschip in potlood: zwart / goud / groen 1 / 2 / 3 / berghout.

Identificatie
Titel
Studie van de voor- en achtersteven van een boeier
Objectnummer
006191
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Onderwerpen
 • boeier
  Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
 • scheepsfragment
  Detail of deel van een schip.
Werk
Breedte
43.8 cm
Hoogte
26.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Willem (jr) Gruiter (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • grafiet
  Nagenoeg geheel uit koolstof samengesteld gesteente, verontreinigd o.a. met ijzeroxyde. Zwart met metaalglans.(Bouwmaterialen : encyclopaedische gids voor theorie en practijk / P.W. Scharroo, 3e herz. en verm. dr.)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 juni 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden