Datering

Lepelbakje

Lepelbakje

Gedetailleerde beschrijving

Houten lepelbakje in de vorm van een stoel, waarin een opbergbakje. De buitenkant en de rug van de leuning is voorzien van kerfsnee houtsnijwerk. De hoekspijlen zijn voorzien van snijwerk en zijn bekroond met gesneden vierkante knoppen. Binnenkant onversierd en diende voor het opbergen van lepeltjes. Het jaartal "1853" is gesneden in de voorkant van de rugleuning. Geheel is donkerbruin gebeitst en met houten pennen en houtverbindingen in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Lepelbakje
Objectnummer
005930
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • bak (bewaarobject)
  Kommetje. (ABR)
 • lepel
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
17.0 cm
Hoogte
24.0 cm
Lengte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 augustus 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen