Datering
Maker onbekend

Merklap

Bovenaan in het midden AN 1833 NO, Daaronder in een door engelen gedragen krans de initialen MVK. In kastjessteek. Onder de krans ACS oud 13 IAAR, aan weerszijde een hangende peer. In het midden een groot boeket met gemengde bloemen. Aan weerszijden grote orenvazen met boeketten en rozenknoppen, deze zijn typerend voor Hoorn. Onderaan de lap twee huizen met trapgevel in een tuin met bomen achter een hek. Rondom een slingerrand met aardbeien, ook specifiek voor Hoorn.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde in drie kleuren op kanvaslinnen. Bovenaan in het midden AN 1833 NO, Daaronder in een door engelen gedragen krans de initialen MVK. inkastjessteek. Links daarvan een pauw, rechts een kakatoe. Achter de staarten een grote bloemrank. Onder de krans ACS oud 13 IAAR, aan weerszijde een hangende peer. In het midden een groot boeket met gemengde bloemen . Aan weerszijde een grote orenevaas met boeket en rozeknoppen, typerend voor Hoorn. Onderaan de lap twee huizen met trapgevel in een tuin met bomen achter een hek. Overige motieven: bloemen in vazen, vlinders.; Rondom een slingerrand met bloemen. In de rechter hoek onder is een bloem met blauw omlijnd

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
B001080
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • merklap
  Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden