Datering

Kraplap

Kraplap gedragen door Jante Baarse, geb. 1903, bekend als de laatste doodaanzegster op Urk. De kraplap op Urk is het meest variabele kledingstuk, en aan mode onderhevig. Het model is tot in het begin van de 20ste eeuw kort, tot even onder de borst. Daarna wordt het geleidelijk langer en valt nu tot in de taille. Ook de keuze van de stof is zeer variabel. Tot vlak na de 2de wereldoorlog waren de daagse kraplappen van katoen; geruit, gestreept, gebloemd of effen, zondags van (kunst)zijde in de zomer, van fluweel in de winter. Daarna viel de keuze op kleurig satijn met borduursel, brocaat, kant en combinaties daarvan. In de rouw zwarte en donkere stoffen al naar gelang de zwaarte van de rouw.

Kraplap van donkergrijze glanzende stof met lichtgrijze bloempatronen. Langs de hals een zilverkleurig bandje. Beige voering. Kort voorpand.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
022650
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7792
Werk
Breedte
48 cm
Hoogte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • synthetisch materiaal
    Kunstmatig vervaardigd materiaal; dingen die op synthetische wijze worden vervaardigd, door het vermengen van elementen, stoffen of entiteiten in een verenigde eenheid.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 juni 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden