Datering
Vervaardiger Christien Meindertsma

Poef

Poef gemaakt van vlas maakt deel uit van de serie 'The flax project' van Christien Meindertsma. De collectie bestaat uit verschillende objecten die zijn gebaseerd op het hedendaagse handschrift van Meindertsma, dat perfect harmonieert met het traditionele 16e-eeuwse Hollandse touwslaan. Door de geschiedenis van dit ambacht te analyseren heeft ze de touwslagerij teruggebracht tot het originele materiaal: vlas. Ze gebruikt de vlas van een Nederlandse boerderij en spint de vezels tot vlasdraden die vervolgens in strengen worden gedraaid.

Poef gemaakt van 140 meter touw

Identificatie
Titel
Poef
Objectnummer
024072
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-77575
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Hoogte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Christien Meindertsma (ontwerper)
 2. Touwslagerij Steenbergen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • vlas
  Vlas is de plant waarvan linnen wordt gemaakt (Linum usitatissimum).
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 21 januari 2009
Copyright
BY-SA
fotograaf, ontwerper

Christien Meindertsma

Utrecht, 1980
Lees meer
RKD

Trefwoorden