Datering

Mangelplank

Mangelplank met kerfsnee versiering en tekst: WAST- MANGELT-WEL-LEGGET-ENDE- KEEWEI- DEL. Het linnen werd om een ​​stok gerold. Door de mangelplank heen en weer te rollen over de stok verdwenen de kreukels uit het wasgoed. De voorkant van zo'n plank was vaak versierd met uitspraken die verwezen naar de deugden van een goede huisvrouw. Een manier om het mangelbord te versieren was door middel van een inkeping: de decoraties waren aangebracht door middel van houtsnijwerk.

Mangelplank met kerfsnee versiering en tekst: WAST - WIT- MANGELT-WEL-LEGGET-ENDE- KEEWEI- DEL.

Identificatie
Titel
Mangelplank
Objectnummer
002300
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • mangelplank
  Houten plank met een geribbelde onderzijde en een handvat langs de zijkant, gebruikt om kreuken uit het wasgoed te persen tijdens het strijken. Het wasgoed werd om een stok gewikkeld en de mangelplank werd vervolgens over de stok heen en weer gerold. De voorkant werd vaak gedecoreerd. Houten plank met een geribbelde onderzijde en een handvat langs de zijkant, gebruikt om kreuken uit het wasgoed te persen tijdens het strijken. Het wasgoed werd om een stok gewikkeld en de mangelplank werd vervolgens over de stok heen en weer gerold. De voorkant werd vaak gedecoreerd. (AAT-Ned)
 • textielbewerking
  Het bewerken van textiel of textielmateriaal om iets te vervaardigen of om het voor een bepaald doel geschikt te maken.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7730
Werk
Breedte
14.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 30 juni 1950
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen