Datering
Vervaardiger Joost van Bleiswijk

Kast met serviesgoed, The poor man’s Gold

Kast gevuld met blauw geglazuurd serviesgoed. Geïnspireerd door de ondernemende reizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie die doorgaans vertrokken vanuit Enkhuizen creëerde Van Bleiswijk vier kasten met inhoud van keramiek. De robuuste kasten met eigenhandig ontwikkelde scharnieren en nauwkeurig afgewerkt fineer staan voor de gewaagde onderneming van de Hollanders, het keramiek voor wat het hen opleverde: kostbaar aardewerk en specerijen, maar ook kolonies en, een minder fraaie kant, onderdrukking en slavernij. Dat verwerkte hij enerzijds in de monumentale borden, vijzel en pepermolen en anderzijds in de manier waarop hij het Delfts blauw van het keramiek met urenlange arbeid wegkraste en met witte kleur uitvulde.

Grote kast van mahoniehout met messing scharnieren daarin 68 borden van aardewerk waarvan het Delftsblauw met de hand is weggekrast en uitgevuld is met een witte opglazuur, (inclusief 1 reserve bord).

Identificatie
Titel
Kast met serviesgoed, The poor man’s Gold
Objectnummer
023945
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Breedte
184 cm
Hoogte
162 cm
Diepte
82 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Joost van Bleiswijk (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • mahoniehout
  Mahoniehout is hout van bomen van het geslacht Swietenia dat voornamelijk in Centraal-Afrika groeit. Deze houtsoort wordt gebruikt voor meubels en betimmeringen. (Haslinghuis)
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • kleiproduct
Techniek
 • getimmerd
  De kunst van het bouwen in hout, vooral van gebouwen en andere constructies, zoals het installeren van vloeren, vensters en ander lijstwerk. Voor het maken van schrijnwerk en ingewikkeld houtwerk wordt 'kastenmaken' gebruikt. Als algemenere aanduiding voor werken in hout wordt 'houtwerk' gebruikt. (Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 25 januari 2010
Copyright
BY-SA
ontwerper

Joost van Bleiswijk

Delft, 1976

Lees meer
RKD

Trefwoorden